Lapitec w lofcie - zwycięzcy nagrody „Silver Interiors Award 2020”

Projekt: Iridou Attikou Apartment
Uciekanie się: Ateny, Grecja
Materiał użyty: Arabescato Michelangelo Satin
Aplikacja: gotowanie
Architekt: AK Praxis

Wspaniałe poddasze w historycznym centrum Aten zostało poddane radykalnej przebudowie przez grecką pracownię AK Praxis.

Loft został ukończony zaledwie kilka miesięcy temu, a już zdążył zostać laureatem nagrody Interior Awards 2020 w kategorii „Przebudowa mieszkań o powierzchni ponad 100 m.kw.”: Apartament Irodou Attikou, dzieło zaprojektowane przez grecką pracownię AK Praxis, zajmuje ostatnie piętro w ateńskiej kamienicy z lat 50, której fasada wychodzi na Ogród Narodowy oraz Pałac Prezydencki. Niedaleko znajduje się masyw Akropolu z jego monumentalnymi ruinami.

Poddasze zajmuje jeden poziom i ma powierzchnię 290 m. kw. W skład apartamentu wchodzą trzy sypialnie z prywatnymi łazienkami oraz duży salon służący również jako biuro domowe. Całość jest zaprojektowana w niepowtarzalnym stylu śródziemnomorskim. W pokojach dominuje tradycyjny kolor biały, widoczny wszędzie na ścianach i sufitach, w tym na gipsowych listwach sufitowych „ton w ton” podkreślonych liniowym oświetleniem i na delikatnych listwach podłogowych stykających się z podłogą w kolorze wengè. Dekoracyjne profile oraz deski podłogowe ułożone w węgierską jodełkę, które kontrastują z powierzchniami pionowymi, służą do usunięcia wszelkich oznak minimalizmu i pozwalają na nowo zinterpretować klasyczną estetykę.

Dom wydaje się pełen cech o charakterze niemal muzealnym: ogromne przejścia między pomieszczeniami oraz szerokie, panoramiczne okna z białą stolarką. Można się poczuć jak w galerii sztuki, w której wyposażenie i dodatki można odczytywać prawie jak elementy kolekcji stałej. Współczesne obrazy w czarnych ramach, rzeźby, stare meble i geometryczne lampy przyczyniają się do stworzenia wyważonego ciągu przestrzeni, które pozostawiono niemal puste, przez co nieliczne elementy wyposażenia są jeszcze bardziej podkreślone.

Kuchnia w kolorze total white - z wyjątkiem obrazów i podłogi - to wąskie i długie pomieszczenie, na środku którego znajduje się szeroka wyspa centralna ze strefą gotowania, zlewem oraz zintegrowanym barkiem. Blat jest wykonany z kamienia Lapitec z wykończeniem Michelangelo Satin. Dzięki wykorzystaniu długiej na ponad 3 metry płyty stworzono ciągłą powierzchnię bez żadnych łączeń. Również krawędź szeroka na 12 mm posiada takie samo wykończenie jak blat, ponieważ Lapitec to materiał identyczny w całej swojej masie. Zlew, płyta oraz ścianka nad blatem również zostały wykonane z kamienia Lapitec Michelangelo Satin, co tworzy czysty i monolityczny obraz.

Delikatne żyły, które dekorują powierzchnię, odzwierciedlają pragnienie pracowni architektonicznej, aby zredefiniować materiały i elementy typowe dla klasycyzmu w nowym kontekście: już nie tradycyjny kamień, lecz kamień synteryzowany, który choć zachowuje ciepło i fascynację właściwe dla materiałów naturalnych, gwarantuje nie tylko najwyższe parametry, lecz także ochronę środowiska. Skład Lapitec jest pozbawiony wszelkich farb, żywic oraz innych toksycznych dodatków. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia pracowni AK Praxis, członka greckiej rady Sustainable Building Council oraz GreenBookLive, ponieważ zawsze stawia ona dbałość o zachowanie środowiska naturalnego w centrum swojej filozofii pracy.