Trwałość ekologiczna i funkcjonalność kamienia spiekanego Lapitec® cechą okładzin w nowej siedzibie Eurovetro Recycling

Projekt: Siedziba główna Eurovetro Recycling.
Lokalizacja: Origgio (Włochy)
Termin realizacji: grudzień 2017 r.
Zastosowany materiał: Nero Antracite, Arena
Zastosowanie: Okładziny elewacyjne, okładziny podłogowe
 
Eurovetro, wiodąca firma w sektorze odzysku i recyklingu odpadów szklanych, planując budowę nowego, supernowoczesnego zakładu technologicznego we Włoszech, zamierzała dobitnie podkreślić swoją tożsamość i wizerunek, powierzyła więc projekt i budowę nowej siedziby w Origgio (Varese) architektowi Franco Renoldi. Architektura budynku ma być przekazem procesu, dyscypliny, jakości działania. Powstaje spójna idea czystego, rygorystycznego, płynnego, solidnego, jak i przejrzystego elementu architektonicznego, który zachowuje założoną kompozycję przywodzącą na myśl niemal przemysłowy montaż, skupiony w większej mierze na szczegółach technicznych kosztem estetycznych. Zrównoważony rozwój ekologiczny jest kluczowym elementem, na którym opiera się kryterium projektu: jedna powłoka, trzy materiały. Z uwagi na naturalne właściwości i potencjał wyrazu architektonicznego Lapitec® , architekt wybrał go na pokrycie całej podstawy budynku, natomiast szkła i aluminium, ściśle związanych z procesem produkcyjnym Eurovetro użył do zbudowania wrażenia przestrzeni parteru i konstrukcji elewacji zewnętrznych.
 

Kamień spiekany, szkło i aluminium. Trzy materiały zapewniające rygorystyczną architekturę, solidną i zarazem przejrzystą

 
 Podstawa z kamienia spiekanego Lapitec® Nero Antracite z wykończeniem Arena podnosi parter, przydając mu znaczenia i staje się nieprzerwanym elementem spajającym różne wysokości wejść, orientacje i szczegóły przestrzenne budynku. Syntezę realnej obecności i lekkości stanowi kolumna, która sprawia, że zewnętrzny obszar głównego wejścia otrzymuje nowy wymiar: jest ona elementem architektonicznym kontaktu pomiędzy wznoszeniem się pokrycia podłogowego a mikroperforowaną metalową powłoką. W celu nadania budynkowi monolitycznego charakteru zainstalowano płyty reprezentujące najwyższy poziom rozwoju pod względem techniki i wymiaru, 3365 x 1500 mm. Zwężający się stożek tworzy ostrą krawędź, która pomniejsza masę strukturalną: pozorny brak głębokości na całej wysokości podkreśla obecność samej płyty, wytrzymała „nić” o grubości zaledwie 12 mm zdaje się utrzymywać całą metalową elewację, zmniejszając udział Lapitec® w swej maksymalnej i niemal abstrakcyjnej wymiarowo istocie. Materiał biegnie wzdłuż podstawy aż do momentu osiągnięcia poziomu terenu, tworząc złudzenie nieprzerwanego ruchu podkreślonego przez delikatną ciągłość wątku tonacyjnych połączeń, mających na celu stworzenie wykładziny o kontrastujących z sobą kolorach i powierzchniach. Wypełnia wnętrze przemysłowej posadzki cementowej i charakteryzuje powierzchnię przeciwległą względem wejścia dla pracowników. Zmienia się jednocześnie tekstura układania. Zewnętrzna powłoka budynku ma niejednorodną, ale zdyscyplinowaną strukturę pionową złożoną z modułowych paneli o różnych szerokościach, wykonanych z mikroperforowanego aluminium, malowanych termicznie na ciemny brąz przeplatany fragmentarycznie elementami płynnymi. Aluminium i Lapitec® nadają energię, kontrastując ze szkłem, które jako czysty element częściowo zanika, uwolniony od ukrytych ram konstrukcyjnych. Wprowadzenie dużych, stałych okien, które zarysowują kontury parteru i spełniają wymagania pomieszczeń biurowych, a także pragnienie architekta zapewnienia stanowiskom roboczym maksymalnej ilości światła naturalnego, tworzy kompozycyjną dynamikę pomiędzy pełnymi i pustymi przestrzeniami.
 

Technologia i estetyka kamienia spiekanego Lapitec® w okładzinach zewnętrznych

 
220 m2 Lapitec® Nero Antracite, w wykończeniu Arena, o grubości 12 mm, pokrywa wszystkie powierzchnie zewnętrzne, pionowe i poziome. W celu jak najlepszego wyrażenia potencjału materiału zostały one przetworzone zgodnie z projektem mającym na celu maksymalne wymiary płyt, z redukcją cięć i fug. Będąc wykończeniem wybitnie konstrukcyjnym i szorstkim w dotyku, z technicznego punktu widzenia Arena została wybrana również ze względów bezpieczeństwa, ponieważ gwarantuje antypoślizgową przyczepność niezbędną dla przemieszczających się osób. Kolor Nero Antracite ma ciemny, ale nie mroczny odcień, z niebiesko-szarym niuansem, elegancko „technicznym”: zamysłem projektanta było zwiększenie kontrastu chromatycznego, jaki tworzą podstawa i elewacja w kolorze brunatnym z całym parterem „otwartym na przestwór”, które to wrażenie potęguje przejrzystość dużych przeszkleń. Dzięki klarownej barwie i szorstkiemu, zdecydowanie jednolitemu wykończeniu wybrany kamień spiekany podkreśla wyraźne zróżnicowanie elementów podstawy budynku i staje się materiałem doskonale dopasowanym do zmiennych warunków oświetleniowych w ciągu dnia.